Tot mai multe companii oferă burse, programe plătite de practică sau proiecte plătite studenților clujeni. Aceștia reprezintă o resursă umană valoroasă, în condițiile în care România se confruntă cu o criză tot mai mare a forței de muncă. Astfel de burse sunt oferite atât studenților care se specializează în domenii tehnice, precum IT-ul, cât și celor care se pregătesc pentru o carieră în domenii precum științele economice, dreptul sau științele administrative.
Clujul continuă să atragă investiții deoarece este una dintre comunitățile care dispun de resurse umane valoroase. În oraș învață aproape 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Mii dintre ei rămân în fiecare an la Cluj. De aceea, marile companii au început să le ofere burse, cu speranța că mulți dintre ei se vor regăsi pe piața muncii, în următorii ani, după cum spune reprezentanta unei companii petroliere maghiare, Camelia Ene. Compania sa oferă studenților de la Științe Economice cinci burse, fiecare cu durata de trei ani.
Companiile care oferă burse private caută studenți care învață bine, dar care au și alte calități, spune decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Răzvan Mustață.
Astfel de parteneriate dintre mediul academic și cel economic se vor înmulți în viitor, estimează prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.
Companiile private nu oferă doar burse. Ele sunt dispuse să finanțeze și proiecte de cercetare, precum și conferințe științifice.
Foto: ClujInsider.ro